maandag 17 maart 2014

Een plakje kaas als afsluiter


Nee, deze blog gaat zeker niet over welke kaas het lekkerst is op een sneetje brood. Het komt niet eens in de buurt daar van. Vandaag bespreek ik met jou een boek die in mijn ogen in elke boekenlijst hoort te staan. Het boek “Kaas”, geschreven door Willem Elsschot, is een klassieker die de moeite waard is om te lezen. Blijkbaar heeft Elsschot rekening gehouden met de luie lezers, want het boekje is niet langer dan ongeveer 110 pagina’s.


Waar gaat het boek “Kaas” nou eigenlijk over?
Frans Laarsmans ontmoet tijdens de begrafenis van zijn moeder de heer Schoonbecke. Schoonbecke nodigt Frans uit tijdens een bespreking en stelt hem voor om vertegenwoordiger  van een grote firma te worden die kaas verhandelt. Hij gaat hiermee akkoord, maar of deze beslissing de juiste beslissing geweest is, daarvoor moet je maar het boek lezen. Kan je niet wachten en wil je graag weten hoe het boek afloopt?
Klik hier op de link voor de samenvatting


 
De stroming waarbij Elsschot hoort, is de Nieuwe Zakelijkheid. Het boek is niet geschreven met de bedoeling om zoveel mogelijk bijvoeglijke naamwoorden bij elkaar te proppen in één zin, maar juist met de strakke en korte schrijfwijze die kenmerkend is voor de Nieuwe Zakelijkheid. De Nieuwe Zakelijkheid staat voor strakke vormgeving en korte formuleringen waar bijvoeglijke naamwoorden zoveel mogelijk weggelaten worden. Deze stroming sluit daarom goed aan bij de schrijfwijze van Elsschot in het boek “Kaas”.

 



Klik hieronder voor een biografie over Willem Elsschot
http://www.nederlands.nl/biografie/Willem+Elsschot


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten