maandag 17 maart 2014

Een dodelijke zoektocht


De dood. Voor de één een angstverwekkende gedachte en voor de ander een uitweg van het leven. Het laatste gold ook voor Carry van Bruggen. In het boek ‘Eva’ gaat de hoofdpersoon Eva op zoek naar zichzelf op alle mogelijke manieren waardoor het boek een ingewikkelde wending heeft voor een lezer van deze tijd. Ondanks de ingewikkelde wending is het Carry van Bruggen gelukt om een indrukwekkend boek achter te laten.

De indeling van het boek zorgt ervoor dat de lezer betrokken raakt met Eva. Het verhaal begint met de eerste dag van de nieuwe eeuw. Dit leidt meteen naar de jeugdjaren tot aan haar volwassenen jaren. In die tijd krijgt Eva met veel gebeurtenissen te maken die een grote invloed op haar hebben als persoon. Je raakt als lezer erg betrokken bij deze ontwikkeling.

De taaltechniek die Carry van Bruggen gebruikt heeft voor het boek ‘Eva’, heeft ervoor gezorgd dat er een spanning wordt opgebouwd bij het lezen. Carry breekt zinnen af door puntjes tussen de woorden door. Bijvoorbeeld: “Ja.. Het is waar.. Het is zoals jij denkt.. Donkere ogen.. Zachte, diepe ogen… Donkere ogen , zachte, diepe, donkere ogen hebben mijn ogen antwoord gegeven…” In dit voorbeeld komt goed naar voren hoe er een intieme sfeer gecreëerd wordt door haar zinsopbouw. Deze techniek sprak mij erg aan tijdens het lezen.

De boodschap die Carry van Bruggen achter het schrijven van het boek “Eva” heeft, is bij mij goed overgekomen. De zoektocht naar zichzelf komt goed overeen met de zoektocht die Carry in haar leven heeft moeten doorstaan. In het boek beschrijft Carry hoe Eva met obstakels in het leven omgaat, waaronder biseksualiteit. Dit sluit aan op het werkelijke leven van de schrijfster. Carry gebruikt het boek om een boodschap over te dragen aan de vrouwen en alle andere individuen die zich seksueel aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht. Naar haar mening hoort men zelf te mogen bepalen op wie hij of zij valt en daar hoort seksualiteit geen rol bij te spelen.

De donkere, intieme gevoelens waar Eva mee te maken krijgt in het boek, sluiten goed aan op het hedendaagse leven. Het is een moeilijke taak om een maatschappelijke boodschap over te brengen in een boek met zoveel inspanning, maar het is Carry van Bruggen zeker wel gelukt. Het boek geeft de boodschap in mijn ogen duidelijk over dat men zich los moet maken van de regels in het leven. Leef zoals jij het in je hoofd hebt en niet zoals de maatschappij van jou verwacht te leven. Deze strijd heeft Carry van Bruggen haar leven lang mee moeten maken. Die strijd verwoordt ze heel erg goed in het boek “Eva” door tegenstrijdige gebeurtenissen te beschrijven. Eva krijgt telkens te maken met situaties die haar doen twijfelen of zij zich wel netjes gedraagt, maar aan de andere kant wilt zij zich hier niet druk om willen maken.

Kortom, Eva’s zoektocht in het boek naar zichzelf is er één om nooit te vergeten. Het boek sluit goed aan op de zoektocht waar Carry van Bruggen zelf tegen aanliep in haar eigen leven. Het is jammer dat er voor Carry van Bruggen de zoektocht uitliep op de dood als einde. Ondanks het verlies van een goede schrijfster heeft ze met het boek het statement kunnen maken dat gevoelens de vrije loop moeten hebben in het leven en dat de dood ook een rustgevend effect kan hebben op de mens. Een aanrader voor de mensen die voor een uitdaging willen kiezen op hun boekenlijst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten